Vineri, 20 septembrie, reprezentanții Forumului european pentru persoane cu dizabilități (EDF) s-au întâlnit cu Helena Dalli, comisarul desemnat pentru egalitate.

Delegația EDF a subliniat importanța obținerii unor drepturi egale pentru persoanele cu dizabilități, care reprezintă 15% din populație, și a informat comisarul desemnat cu privire la prioritățile mișcării persoanelor cu handicap, inclusiv:

* Adoptarea unei agende europene 2020-2030 puternice pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, ceea ce va face din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap o realitate în Europa și în lume;

* Politicile privind egalitatea de gen și lupta pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor ar trebui să includă femei cu dizabilități;

* Adoptarea legislației privind tratamentul egal care va proteja persoanele cu dizabilități împotriva discriminării în toate domeniile vieții, inclusiv forme multiple și intersecționale de discriminare;

* Asigurarea că punctul focal al Comisiei referitor la Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități are resursele necesare și o poziție centrală în serviciile Comisiei dedicate drepturilor fundamentale.

,,Trebuie să vedem progrese concrete privind drepturile noastre în următorii 5 ani: aceasta înseamnă sfârșitul segregării și al politicilor discriminatorii, acțiuni concrete de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, precum și mai multe finanțări pentru a asigura egalitatea persoanelor cu dizabilități. Dalli, comisarul desemnat, are un palmares excelent în ceea ce privește lupta împotriva discriminării și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu ea”, a declarat Yannis Vardakastanis, președintele EDF.

Nadia Hadad, membru al Comitetului Executiv al EDF, a adăugat că dna Dalli, comisarul desemnat, a arătat o mare deschidere pentru a colabora în vederea soluționarii problemelor transversale care includ dizabilitatea, inclusiv combaterea discriminării intersecționale într-o măsură mai mare.

,,Mulțumesc Forumului european al persoanelor cu dizabilități pentru această oportunitate de a avea un prim schimb în ceea ce privește prioritățile pentru persoanele cu dizabilități, în următorii cinci ani. Am lucrat întotdeauna îndeaproape cu organizațiile societății civile la nivel național și intenționez să fac acest lucru și la nivel european. Mesajul meu în această etapă este foarte simplu: Nimic despre tine, fără tine!”, a concluzionat Helena Dalli, comisarul desemnat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.