Economisirea poate părea un concept dificil pentru mulți dintre noi, dar pentru persoanele cu dizabilități, provocările financiare pot fi și mai complexe. Însă, stabilitatea financiară este un obiectiv tangibil pentru oricine, iar economisirea reprezintă primul pas către o viață liniștită. În acest articol, vom explora importanța economisirii, cum îți poți stabili obiective financiare realiste și sfaturi practice pentru a începe să economisești indiferent de venituri.

De ce este importantă economisirea

Economisirea reprezintă un pilon esențial pentru siguranța financiară a unei persoane cu dizabilități. Iată câteva motive pentru care ar trebui să îți construiești un plan de economii:

  1. Siguranță în fața cheltuielilor neașteptate: Persoanele cu dizabilități se confruntă adesea cu cheltuieli medicale neprevăzute sau costuri pentru echipamente speciale. Un fond pentru cheltuieli neprevăzute (de urgență) te poate ajuta să gestionezi aceste situații fără stres financiar.
  2. Libertate financiară: Indiferent de provocări, economiile îți oferă libertatea de a lua decizii fără a depinde de ajutorul altora sau de împrumuturi.
  3. Investiții în viitor: Economisirea te poate ajuta să investești în educație, dezvoltare profesională sau chiar să începi o afacere proprie.
  4. Plasă de siguranță pentru perioadele dificile: Un fond de economii bine construit îți oferă stabilitate în cazul unor venituri fluctuant.

Cum sa îți stabilești obiective financiare realiste

Obiectivele financiare sunt vitale pentru succesul planului tău de economisire. Iată cum să le stabilești în mod realist:

Definește-ți prioritățile – care sunt cele mai importante obiective pentru tine? Poate fi vorba de un fond de economii pentru cheltuieli neprevăzute, achiziționarea unui echipament special, finanțarea unui program educațional al copiilor sau pur si simplu, stabilitatea pe termen lung.

Stabilește sume și perioade de economisire – de exemplu, un fond de economii pentru cheltuieli neprevăzute (de urgență), ar trebui să acopere cel puțin 3-6 luni de cheltuieli curente (utilități, hrană, medicamente). Pentru obiectivele mai mari, stabilește ținte intermediare de acumulare, pe anumite intervale de timp, pentru realizarea unei economisiri în trepte.

Fixează-ți ținta de acumulare – de exemplu, dacă vrei să economisești 2.000 lei într-un an, vei avea nevoie să pui deoparte aproximativ 167 lei pe lună sau 42 lei pe săptămână. Permanent, planifică-ți depunerile periodice în funcție de veniturile tale.

Fii flexibil și ajustează-ți planul – dacă întâmpini obstacole, revizuiește-ți obiectivele și adaptează-le situației tale actuale.

Important este să nu renunți, ci să îți modifici planul în funcție de noile realități.

Sfaturi simple pentru a începe să economisești

Indiferent de nivelul veniturilor, economisirea poate fi integrată în viața ta cu câteva schimbări simple:

“Automatizează” depunerile – Programează prin banca sau de la locul de munca, transferuri periodice automate  într-un fond/cont de acumulare pentru a economisi fără să te gândești la asta.

Începe cu sume mici – Dacă ai venituri limitate, începe prin a economisi măcar 2% din venituri. Chiar și 10 lei pe săptămână se pot aduna în timp într-un fond consistent!

Revizuiește cheltuielile – Identifică acele cheltuieli neesențiale care pot fi eliminate sau reduse. Poți opta pentru mărci mai ieftine sau servicii la prețuri mai reduse.

Formează-ți obiceiuri financiare sănătoase – Monitorizează acumulările lunare pentru a te menține motivat și nu uita să-ți oferi câte un moment de relaxare, sărbătorind de fiecare dată micile ținte de economisire atinse.

Apelează la sfaturi profesionale – Este util să apelezi la consilieri financiari; aceștia îți pot oferi informații despre diverse forme de economisire existente pe piața financiară, dintre care tu să alegi produsul de economisire care s-ar potrivi mai bine intereselor tale. Contactarea și alegerea unui consilier financiar se poate realiza ușor prin accesarea serviciilor de consiliere oferite de banca la care ai contul de salariu/indemnizație sau cabinete de consultanță financiară.   

Și salariații CAR RESTART BPT, datorită experienței bancare solide dobândite de-a lungul anilor, te pot ajuta în structurarea unui plan de economii eficient, oferindu-ți gratuit informații si recomandări financiare, așa că profită de expertiza lor și contactează-i direct la telefon 021.555.12.81 sau pe mail: economisire@restartbpt.ro .

Concluzie

Procesul de economisire începe cu pași simpli: stabilirea unor obiective clare, „automatizarea” economiilor și revizuirea obiceiurilor financiare. Fă primul pas către un viitor mai sigur și începe să economisești chiar de astăzi!

„Economisirea – calea spre independența financiară” – proiect Jurnal Social, susținut de Consiliul Național al Dizabilității din România și Asociația CAR RESTART BPT

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.