Ministerul Muncii a pus recent în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care conține o serie de modificări ale normelor privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap. Acestea vizează, în special, utilizarea și comercializarea bonurilor de carburant și a bonurilor valorice, interzicând tranzacționarea acestora.

Proiectul propune stabilirea drept contravenții a unor fapte, precum utilizarea de către beneficiari a bonurilor de carburant pe suport hârtie sau a bonurilor valorice pe suport electronic în alt scop decât cel prevăzut de hotărârea de guvern sau comercializarea acestora.  Astfel de fapte vor fi considerate contravenții, prin analogie cu cele prevăzute de acte, precum Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Actul normativ prevede modalitatea de decontare a carburantului și de acordare de bonuri de carburant pe suport hârtie, dar și pe suport electronic, pentru deplasarea cu autoturismul aflat în proprietatea beneficiarilor, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoţitorului.

,,În acest sens, pentru simplificarea procedurii, se asigură posibilitatea depunerii cererii de opțiune prin mijloace electronice, precum și persoanele care pot depune cererea în numele persoanelor beneficiare, când acestea, din motive obiective, nu pot depune singure această cerere. De asemenea, se stabilește modelul cererii pentru exprimarea opțiunii, cererii pentru decontarea carburantului, care trebuie să cuprindă și acordul persoanei privind prelucrarea datelor cu caracter personal, documentele necesare precum și modalitatea de acordare a bonurilor de carburant pe suport hârtie și a bonurilor valorice pe suport electronic”, se arată în proiectul de hotărâre.

Prezentul proiect prevede faptul că persoanele cu handicap grav sau accentuat vor putea opta între gratuitate la transportul interurban sau primirea bonurilor sau cardurilor de carburant, cu o limită anuală de 1.500 lei pentru handicap grav și 750 lei pentru handicap accentuat.

De asemenea, documentul stabilește modalitatea de contractare a serviciilor de achiziție a bonurilor de carburant pe suport hârtie, a bonurilor valorice pe suport electronic, modelul bonului valoric pe suport electronic, precum și condițiile de utilizarea ale acestuia.

,,În vederea simplificării modalității de decontare și pentru aplicarea unitară a acesteia se stabilesc modelele centralizatoarelor de decont și a centralizatoarelor de acordare a bonurilor de carburant pe suport hârtie, a bonurilor valorice pe suport electronic. Totodată, se stabilește depunerea lunară a cererilor de decontare și faptul că decontarea cheltuielilor de transport generate de aplicarea prezentelor norme metodologice se face în limita creditelor bugetare aprobate. Totodată, a fost stabilită sursa de finanțare a cheltuielilor pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul, din bugetul DGASPC, prin transferuri din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, până la sfârșitul lunii în care s-a încheiat necesarul de fonduri”, se mai menționează în noul proiect.

Potrivit actului normativ, în cazul în care a fost exprimată opțiunea pentru acordarea de bonuri de carburant, carduri de carburant sau pentru decontarea carburantului, nu se mai acordă bilete de transport interurban asistentului personal al persoanei cu handicap grav. Cererea pentru decontarea carburantului se depune la DGASPC, în termen de 60 de zile de la data efectuării călătoriei, și este însoțită de bonul/bonurile fiscal(e) de carburant, emis(e) de societățile de distribuție a produselor petroliere.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat de persoanele interesate aici:

https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/7128-20231213-proiect-hg-modific-completare-hg1017din2018

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.