Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea, a convocat, duminică, 9 iulie 2023, prin intermediul unei videoconferințe, președinții tuturor consiliilor județene din țară pentru a analiza situația descoperită, în ultimele zile, în unele centre pentru instituționalizarea persoanelor vulnerabile (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).

Potrivit sursei citate, ministrul Veștea a solicitat acestora să dispună măsuri urgente pentru verificarea tuturor centrelor din judeţele pe care le administrează.

,,Vă solicit să dispuneți măsuri urgente și să verificați toate centrele de pe raza administrativă a județelor dumneavoastră, astfel încât, în maximum o săptămână, să avem o situație reală referitoare la ce se întâmplă în toate aceste instituții! Nu vor fi tolerate nicio abatere de la proceduri, nicio justificare și nicio scuză! Este imperios necesară implicarea, cu seriozitate și responsabilitate, a tuturor funcționarilor din domeniul asistenței sociale, astfel încât să răspundem așteptărilor tuturor persoanelor vulnerabile care au nevoie de noi toți. Pentru că absolut toți suntem responsabili de siguranța și bunăstarea acestora!”, a precizat ministrul Veștea.

În timpul videoconferinței, au fost repetate principalele obiective pe care toate autoritățile publice locale trebuie să le atingă în vederea creșterii calității vieții persoanelor instituționalizate, astfel încât acestea să beneficieze de spații de cazare conforme, alimentație corespunzătoare, adaptată nevoilor fiecărei persoane, acces oportun la servicii medicale optime, precum și facilități de recreere și recuperare medicală.

Totodată, ministrul Adrian-Ioan Veștea i-a asigurat pe aleșii locali de întregul său sprijin în implementarea politicilor care vin în sprijinul cetățenilor și le-a transmis că, ori de câte de ori întâmpină probleme în aplicarea acestora, Ministerul Dezvoltării le va fi un partener serios și implicat, mai informează sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, duminică, după o întâlnire la guvern cu mai mulți miniștri pe tema azilelor, în care bătrâni și persoane cu dizabilități erau torturate, că săptămâna asta aceste persoane vor fi repartizate în centre de specialitate pentru a primi îngrijirile de care au nevoie.

Prim-ministrul a transmis că toate centrele pentru copii, persoane vârstnice sau cu dizabilități, de stat sau private, vor fi verificate și reanalizate toate autorizațiile, iar termenul va fi foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecților.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.