Bancomatele, automatele pentru bilete ori serviciile de comunicații electronice vor trebui accesibilizate din 2025, pentru a dezvolta o societate favorabilă incluziunii și a facilita o viață independentă pentru persoanele cu dizabilități, potrivit unui proiect de lege care fost promulgat, marți, 19 iulie 2022, de către președintele statului.

Printre altele, proiectul de lege are în vedere ca serviciul de comunicații de urgență către numărul european unic 112 să fie modificat pentru a permite persoanelor cu dizabilități acces facil.

Astfel, apelurile efectuate către 112 se vor realiza prin „includerea unor funcții, practici, politici și proceduri, precum și modificări menite să răspundă nevoilor persoanelor cu dizabilități”, potrivit proiectului de lege.

Mai precis, apelul de urgență va fi preluat corespunzător și se vor folosi aceleași mijloace de comunicare ca cele prin care a fost inițiat apelul. Astfel, în plus față de funcția vocală, se va utiliza și funcția text în mod sincronizat, iar în cazul în care se folosește funcția video, conversația va fi sincronizată sub formă de conversație totală, urmând ca apelul să fie transmis mai departe către cel mai adecvat centru de preluare a apelurilor de urgență.

Aceste cerințe sunt necesare pentru transpunerea Directivei (UE) 882/2019 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor în legislația națională.

Conform Directivei (UE) 2019/882 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor, cererea de produse și servicii accesibile este ridicată și se preconizează că numărul de persoane cu dizabilități va crește semnificativ.

Cerințele de accesibilitate naționale diferă în prezent de cele ale statelor din Uniunea Europeană, atât în ceea ce privește domeniul de aplicare, cât și la nivelul detaliilor, iar aceste diferențe afectează negativ competitivitatea și creșterea, din cauza costurilor suplimentare suportate pentru elaborarea și comercializarea unor produse și servicii accesibile pentru fiecare piață națională.

Transpunerea Directivei UE în legislația românească va asigura ,,buna funcționare a pieței interne, în scopul de a pune capăt fragmentării pieței de produse și servicii accesibile, de a crea economii de scară, de a facilita comerțul transfrontalier și mobilitatea, precum și de a ajuta operatorii economici să își concentreze resursele asupra inovării, în loc să utilizeze aceste resurse pentru acoperirea cheltuielilor generate de legislația fragmentată din Uniune”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Printre produsele care se vor supune noilor condiții de accesibilitate se numără:

 • sisteme hardware de uz general destinate consumatorilor și sisteme de operare pentru aceste sisteme hardware;
 • terminale pentru autoservire (bancomate, automate pentru bilete, automate de check-in, terminale pentru autoservire interactive care furnizează informații etc.);
 • echipamente terminale utilizate pentru servicii de comunicații electronice și pentru acces la serviciile mass-media audiovizuale;
 • e-readere.

În ceea ce privește serviciile furnizate consumatorilor, vor trebui accesibilizate, după 28 iunie 2025, următoarele:

 • servicii de comunicații electronice, cu excepția serviciilor de transmitere utilizate pentru furnizarea de servicii între dispozitive (machine-to-machine);
 • servicii care oferă acces la servicii mass-media audiovizuale;
 • servicii bancare destinate consumatorilor;
 • cărți electronice și software dedicat;
 • servicii de comerț electronic.
 • elemente ale serviciilor de transport aerian, feroviar, maritim și cu autobuzul pentru pasageri, respectiv site-uri web, aplicații mobile, bilete electronice și servicii electronice de emitere a biletelor etc., cu excepția serviciilor urbane și suburbane de transport, precum și a serviciilor regionale de transport.

Prevederile viitoarei legi se vor aplica efectiv din data de 28 iunie 2025, cu excepția celor ce vizează serviciul de urgență 112, care se vor aplica din 28 iunie 2027.

Așadar, produsele introduse după 2025 vor trebui să fie proiectate și fabricate în vederea maximizării utilizării acestora de către persoanele cu dizabilități și să fie însoțite de informații accesibile privind funcționarea lor. 

Totodată, există unele cerințe privind furnizarea de informații. Acestea vor trebui puse la dispoziție prin intermediul mai multor canale senzoriale și prezentate într-un mod ușor de înțeles. De asemenea, vor trebui prezentate utilizatorilor în moduri pe care aceștia le pot percepe și prezentate cu ajutorul unor caractere de dimensiuni și tipuri adecvate, ținând cont de condițiile de utilizare previzibile și folosind un contrast suficient, precum și o spațiere ajustabilă între litere, rânduri și paragraf.

Proiectul include și câteva exemple ce cuprind cerințele de accesibilizare a produselor. Prin urmare, pentru a indica locul în care se introduce un card într-un bancomat, de exemplu, se vor utiliza informații vizuale și tactile sau vizuale și auditive, astfel încât persoanele nevăzătoare și persoanele cu deficiențe de auz să poată utiliza terminalul.

Mai multe detalii despre Legea privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor aici:

One Comment

 1. Găsesc că toată povestea cu aplicabilitatea tuturor celor menţionate în acest articol este o glumă şi nimic altceva, şi iată de ce: zice că cică legea potrivit căreia toate produse şi servicii destinate persoanelor cu dizabilităţi, este încă-n fază de proiect; şi-n plus, aplicabilitatea, în caz că proiectul va deveni vreodată cândva lege de sine stătătoare, va _începe_ să aibă loc abia _după_ data de 28 iunie 2025, deci, peste aproape 3 ani. Uite, tocmai în asta constă gluma, şi-ncă una de un real prost gust: că obligativitatea accesibilizării produselor şi serviciilor pentru persoane cu dizabilităţi va intra cică în vigoare abia după 3 ani. Mă întreb şi eu, mai mult retoric: de ce nu s-a început treaba asta ceva mai demult, ca-n prezent să fi avut măcar o parte dintre serviciile şi produsele destinate nouă, deja accesibilizate cum trebuie? Dacă nu ne pregătim noi ăştia mai răsăriţi să facem ceva, vom aştepta nu doar 3 ani, ci mă tare tem că bune zeci de ani de acum înainte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.