Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat marți, 25 ianuarie 2022, că Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale, care vor însemna 80 bani/kWh pentru energie electrică şi 31 bani/kWh pentru gaze, începând cu 1 februarie.

,,Astăzi am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care începând cu data de 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus față de acest lucru, consumă 500 kW lunar și 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară și, practic, vor plătit 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele incluse”, a declarat ministrul Energiei.

Potrivit proiectului de OUG, limita maximă a consumului pentru perioada de aplicare a măsurilor va crește la 2.500 kWh pentru energie electrică (acum e 1.500 de kWh) și echivalentul în kWh a 1.500 m3 de gaze naturale, la un factor de conversie de 10,6 kWh per m3 (acum e echivalentul în kWh a 1.000 m3).

Ministrul Virgil Popescu a precizat că va exista „o plajă foarte mare” de consumatori non-casnici pentru care preţul va fi plafonat la 1 leu pe kW la energia electrică şi la 37 de bani pe kW la gazele naturale. Astfel, schema a fost lărgită, dincolo de instituţii de învăţământ sau ONG-uri, „pentru, practic, aproape toţi consumatorii non-casnici”, cu excepţia marilor consumatori de energie electrică, care au beneficiat de Ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană.

„O schemă în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro, şi pentru ei suntem în discuţii în Comisia Europeană să reînnoim această schemă. CET-urile nu beneficiază de acest preţ plafonat, pentru că în această Lege 259, de aprobare a Ordonanţei, au o schemă de ajutor. Vă aduc aminte că CET-urile sunt sprijinite de la Guvern, prin această schemă de ajutor, prin această lege, cu jumătate din diferenţa între preţul gazului natural şi preţul de referinţă de 250 de lei, şi nu beneficiază de această schemă producătorii de energie electrică, evident, pentru energia consumată, autoconsumată sau gazul natural pe care îl folosesc în aprinderea cărbunelui sau a altui combustibil”, a explicat ministrul.

După cum a fost stabilit prin OUG 2/2022, consumatorii casnici nu vor putea fi debranșați de la rețea în situația în care nu și-au achitat facturile la energie și gaze naturale timp de 90 de zile, adică până la sfârșitul lunii iunie. 

De asemenea, furnizorii care nu au aplicat schema de plafonare și compensare a prețurilor sunt obligați să refacă facturile în maximum 15 zile, iar acestea vor fi recalculate și retrimise înapoi spre consumatori fără niciun fel de penalități. 

Virgil Popescu a menționat că în ordonanţa de urgenţă adoptată marţi de Guvern este prevăzută şi posibilitatea ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să aplice amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu aplică plafoanele şi compensările prevăzute de lege.  Acesta a subliniat că noua schemă de plafonare și compensare a facturilor la energie nu se va putea aplica retroactiv, adică și pentru noiembrie şi decembrie 2021.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.