În fiecare an, la 2 aprilie, este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului (World Autism Awareness Day), cu scopul de a evidenția nevoia de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât aceștia să poată duce o viață normală. 

Anul acesta, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului este marcată printr-un eveniment virtual care are loc sub genericul „Moving from Surviving to Thriving: Autistic individuals share regional perspectives”, potrivit site-ului https://www.un.org/.

Încă de când Adunarea Generală a ONU a desemnat, în 2007, ziua de 2 aprilie drept Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, ONU a sărbătorit această zi ca mijloc de afirmare şi promovare pentru realizarea deplină a tuturor drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale pentru persoanele cu autism, în condiţii de egalitate cu ceilalţi. S-au făcut progrese în acest sens, nu în ultimul rând datorită numeroşilor susţinători care au lucrat neobosit pentru a aduce la cunoștința întregii lumi experiența trăită de persoanele cu autism, se arată pe site-ul menţionat mai sus.

Potrivit sursei citate, Rezoluția Adunării Generale din 2007 (A/RES/62/139) subliniază importanţa creşterii gradului de conştientizare cu privire la autism. Astăzi, după 17 ani, s-a trecut de la creșterea gradului de conștientizare la promovarea acceptării și aprecierii persoanelor cu autism și a contribuției aduse de acestea în cadrul societății.

În 2024, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului este organizată de Departamentul pentru Comunicaţii Globale al ONU, în strânsă colaborare cu Institutul de Neurodiversitate (ION), al cărui sediu este în Elveția și care are în prezent o reprezentare 23 de țări. Scopul institutului este de a reprezenta și împuternici neurominoritățile, promovând acceptarea, aprecierea, educația și militând pentru egalitatea de șanse și pentru drepturile omului, se mai arată pe site-ul https://www.un.org/.

Autismul sau tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitate complexă, care va însoți persoana pe tot parcursul vieții și apare, de obicei, în copilăria timpurie, având un impact asupra comunicării, comportamentului și relațiilor cu cei din jur. Acesta implică toate palierele de dezvoltare: cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină, practic sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil.

Cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, la iniţiativa Autism Europe, ANCAAR Iași (Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România), alături de FEDRA (Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist) și RO-TSA (Rețeaua Organizațiilor în Autism), desfășoară campania „Nu sunt INVIZIBIL! Ascultă-mă. Înțelege-mă. Sprijină-mă.”

,,Campania din acest an urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra barierelor și a discriminării cu care se confruntă persoanele cu autism, nevoile lor fiind adesea nevăzute, invizibile, în multe domenii ale vieții. Ne propunem să sensibilizăm opinia publică atât cu privire la luptele, eforturile, barierele întâmpinate pe parcursul vieții lor, cât și la punctele forte ale persoanelor cu autism, care rămân prea adesea invizibile pentru cea mai mare parte a societăților noastre”, au transmis organizatorii campaniei.

Deviza campaniei mai subliniză faptul că, deși autismul este adesea descris ca fiind un handicap ,,invizibil”, persoanele cu autism, rețelele lor de suport și ONG-urile care le reprezintă interesele ar trebui să fie mandatate și să se facă vizibile în toate domeniile/aspectele ce îi vizează, să lupte împreună pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism, implementând astfel principiul de bază al Convenției ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități: ,,Nimic pentru noi, fără noi!

ONG-urile mai sus menționate spun că doresc o societate în care persoanele cu autism să fie recunoscute pe deplin și să beneficieze de înțelegerea, acceptarea și exercitarea deplină a drepturilor pe care le merită.

În România, se estimează că trăiesc peste 40 000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA). 1 copil din 36 are o tulburare de spectru autist, dar anual sunt diagnosticaţi 2.000 de copii, conform datelor INS. Sub 1% dintre adulţii cu autism cu diagnostic din țara noastră au un job.

Potrivit datelor, în România, unul din patru copii cu autism nu merge la școală, iar în Europa, mai puțin de 10% dintre persoanele cu autism au un loc de muncă. Persoanele cu autism mor, în medie, cu 16 ani mai devreme pentru că nu au acces la îngrijire medicală adaptată. Prin urmare, copiii și adulții cu autism de oriunde au nevoie de drepturi, șanse egale și sprijinul comunității.

,,Noi ne dorim ca persoanele cu tulburare din spectrul autist să fie în mod real integrate în societate, fiind important să înlăturăm împreună stigma, să construim o înțelegere reală în societate pentru a promova incluziunea și participarea deplină a persoanelor cu autism. La Iași, asociația noastră a pregătit o serie de evenimente unde sunt așteptate persoanele de orice vârstă care doresc să-și exprime solidaritatea cu familiile ce au în componență o persoană afectată de autism”, au precizat reprezentanții ANCAAR Iași.

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, clădiri simbol vor fi iluminate în albastru, culoarea autismului, România alăturându-se astfel mişcării internaţionale Light It Blue.

Mai multe detalii despre campanie, găsiți pe site-ul: https://ancaar-iasi.ro/ sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/ancaariasi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.