Când vine vorba de gestionarea finanțelor proprii, persoanele cu dizabilități se pot confrunta cu provocări specifice care complică procesul de economisire și planificare financiară.

În continuare, vom explora aceste provocări și îți vom aduce în atenție modalități practice pentru a le depăși, astfel încât să poți atinge stabilitatea financiară, chiar și în condiții de venituri limitate.

Venituri limitate și soluții de economisire

Unul dintre cele mai semnificative obstacole financiare pentru persoanele cu dizabilități este venitul limitat, adesea cauzat de accesul mai restrâns la oportunități de muncă sau imposibilitatea medicală de a lucra full-time. Chiar și în astfel de situații, considerând și pachetele de facilități sociale, pot fi identificate soluții care să te ajute să economisești, fie și minim 10lei pe săptămână:

Întocmirea bugetului – primul pas este crearea unui buget lunar pentru a vedea clar unde se duc banii. Acesta ar trebui să includă toate veniturile și cheltuielile lunare, de la cele mai mari la cele mai mici. În acest scop, poți folosi mici aplicații informatice de întocmire buget și monitorizare a cheltuielilor, existente pe Google Play, Microsoft 365 sau mai simplu un tabel Excel ori un caiet.

Pentru exercițiu, îți prezentam mai jos modelul unui buget de cheltuieli, ușor de întocmit, inclusiv cu alocări procentuale orientative dar care, evident, pot varia funcție de veniturile, nevoile și voința fiecărei persoane.

Facem mențiunea ca acest model de buget este axat doar pe beneficiile sociale (fără venituri de natură salarială <salarii/pensii>) și deducerile de facilități reglementate prin lege.

Bugetul exemplificativ are ca scop atingerea obiectivului minimal de economisire de 2% pe lună și crearea unei rezerve de urgență în același procent.

Cum sa utilizezi acest model de buget:

  1. Planificare – Completează coloana „Sumă planificată” la începutul lunii.
  2. Monitorizare – Notează cheltuielile și veniturile efective în coloana „Sumă realizată” zilnic sau săptămânal.
  3. Analiză – La sfârșitul lunii, compară sumele planificate cu cele realizate și analizează unde s-au înregistrat abateri (col.4).
  4. Ajustare – Ajustează bugetul pentru luna următoare în funcție de necesități și circumstanțe, în scopul de a-ți optimiza economiile.

Reducerea cheltuielilor – analiza bugetului îți poate dezvălui categorii de cheltuieli unde se pot face reduceri, de exemplu:

Trecerea la alternative mai ieftine pentru facturi (schimbarea furnizorilor de energie, utilizarea unor tarife mai avantajoase pentru telefonie și internet);

Renegocierea sau anularea serviciilor neesențiale (pachete de abonamente TV, servicii de streaming, abonamente la reviste etc.);

O sursă mai puțin vizibilă a cheltuielilor lunare o reprezintă comisioanele pentru diversele tranzacții financiare prin cont (plăți/retrageri de la bancomat, transferuri bancare etc.), de aceea asigură-te că tipul contului bancar in care îți primești beneficiile sociale/pensia/salariu, este cont de plăți cu servicii de bază, conform legii nr.258/2017.

Cumpărături „inteligente” – utilizarea cupoanelor de reducere, așteptarea reducerilor pentru achizițiile mari și cumpărarea unor produse „refurbished” sau second hand, pot reduce semnificativ cheltuielile lunare.

Economisire „automata” – utilizează serviciul bancar de debitare directă al contului în care îți primești salariul/pensia/beneficiile sociale pentru efectuarea transferului lunar automat a unei sume fixe către un fond/cont de economii.

Creșterea veniturilor – căutarea unor mijloace de a-ți crește veniturile este, de asemenea, de luat in considerare. Poate fi vorba de:

un loc de muncă part-time, freelancer sau programe de practică (internship) cu posibilitatea de angajare ulterioară ori explorarea unor oferte de muncă la domiciliu care să fie compatibile cu posibilitățile tale;

hobby-uri sau abilități pe care le poți monetiza, cum ar fi domeniul artistic, pictura, scrisul, îndeletniciri manufacturiere (mărțișoare, vederi etc.), traduceri sau consultanță online.

Investirea în educație și competențe – pe termen lung, investiția în educație poate deschide uși către joburi mai bine plătite. Există multe resurse online gratuite sau ieftine care te pot ajuta la îmbunătățirea competențelor.

Accesarea resurselor și serviciilor comunitare

În general, comunitățile locale dezvoltă programe prin care oferă resurse cum ar fi asistență alimentară, ajutoare pentru cheltuielile de locuință și alte tipuri de suport, acestea putând ajuta la reducerea cheltuielilor.

De aceea, comunică, informează-te și conectează-te cu centrele comunitare sau organizații pentru persoane cu dizabilități. Ele pot oferi consiliere, instruire gratuită și sprijin pentru integrarea în muncă, vezi Ability HUB si altele.

Participă la grupuri de suport sau seminarii pentru a înțelege mai bine drepturile tale și serviciile la care ai acces.

Colaborează cu asociații care pot oferi sfaturi privind modalități de finanțare sau care îți pot dona echipamente.

Concluzie

Prin implementarea acestei metode de disciplinare a cheltuielilor, chiar și numai din beneficii sociale, este posibil să se facă economii care să contribuie la un viitor financiar mai stabil, iar provocările financiare specifice pentru persoanele cu dizabilități să fie depășite printr-o planificare atentă și accesarea continuă a facilităților și serviciilor puse la dispoziție de stat și mediul privat.

Evident că, dacă beneficiile sociale sunt completate și de o altă sursă de venit (pensie, salariu, activități antreprenoriale), statutul de incluziune și independență financiară se poate atinge și mai din timp.

„Economisirea – calea spre independența financiară” este un proiect Jurnal Social, susținut de Consiliul Național al Dizabilității din România și Asociația CAR RESTART BPT și se adresează persoanelor cu dizabilități. În fiecare săptămână, pe termen lung, ne propunem să oferim persoanelor cu dizabilități informații legate de inițierea în conceptul de economisire, să identificăm provocările financiare specifice și să găsim soluții practice.

Citește și:

Introducere în economisire – Primii pași către stabilitatea financiară

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.