Legea nr. 16/2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative este în vigoare de la 9 ianuarie 2023. 

Prin acest act normativ, ce a apărut vineri, 6 ianuarie, în Monitorul Oficial, Partea I nr.20, s-a stabilit ca, pentru persoanele cu handicap, pentru care comisia de evaluare a stabilit anterior încadrarea în gradul de handicap grav, cu unele excepţii, evaluarea periodică să se poată face la domiciliul persoanei în cauză, la cererea acesteia sau a reprezentantului ei legal.

Potrivit legii, comisia de evaluare se va deplasa la domiciliul persoanei, după o prealabilă programare şi o informare a acesteia cu privire la data şi ora efectuării evaluării periodice.

 ,,Pentru persoanele cu handicap, pentru care comisia de evaluare a stabilit anterior încadrarea în gradul de handicap grav,(…) evaluarea periodică se poate face la domiciliul persoanei, la cererea acesteia ori a reprezentantului său legal.  Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, se deplasează la domiciliul persoanei, după o prealabilă programare şi informare a acesteia cu privire la data şi ora efectuării evaluării periodice”, se arată în prezenta lege.

Conform Legii nr. 448/2006, gradele de handicap sunt: ușor, mediu, accentuat și grav, iar tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.