Ordonanța de urgență nr. 94/2021 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicată, marți, 31 august, în Monitorul Oficial. Potrivit ordonanței, toți angajații cu handicap grav, accentuat sau mediu, beneficiază de o pensionare mai rapidă, fără să se țină cont de momentul la care au dobândit dizabilitatea.

Prin OUG nr. 94/2021, a fost scoasă din Legea pensiilor (263/2010) o discriminare ce permitea pensionarea mai rapidă a celor care au dobândit un handicap înainte de asigurarea în sistemul public de pensii, aspect asupra căruia Curtea Constituțională a României (CCR) s-a pronunțat, în 2018, printr-o decizie.

Decizia CCR menționată mai sus viza tocmai eliminarea discriminărilor ce existau la acel moment cu privire la pensionarea persoanelor cu handicap, iar în prezent, prin acest OUG, a avut loc modificarea legislației privind pensiile, în conformitate cu decizia CCR.

,,Având în vedere dispozițiile art. 147 alin. (4) din Constituție, potrivit cărora deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii, dispozițiile art. 58 din Legea nr. 263/2010 vor fi interpretate în sensul că beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, indiferent de momentul dobândirii calității de asigurat. La verificarea îndeplinirii condiției realizării stagiului complet de cotizare, vor fi luate în calcul doar stagiile realizate după data dobândirii handicapului, nu şi stagiile realizate anterior datei dobândirii handicapului”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

Așadar, conform articolului 58 din Legea pensiilor și deciziei CCR, toți angajații cu handicap beneficiază de-acum de reducerea vârstei standard de pensionare, în funcție de gradul de handicap, după cum urmează:

 • cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
 •  cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
 • cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Potrivit actului normativ, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap li se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiile de cotizare amintite mai sus și cele realizate până la data acordării pensiei de invaliditate.

În momentul de față, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei, iar stagiul complet de cotizare este, indiferent de sex, de 35 de ani. Mai exact, stagiul de cotizare este reprezentat de perioadele în care o persoană a lucrat legal, adică a acumulat vechime în muncă.

În actul normativ publicat, se mai arată că, având în vedere că toate avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite își încetează valabilitatea începând cu data de 1 septembrie 2021, este necesară adoptarea cadrului legal, prin care să fie prelungit până la data de 1 septembrie 2023 termenul de valabilitate a acestora, pentru a permite angajatorilor să continue investițiile pentru normalizarea locurilor de muncă, deoarece pierderea valabilității avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite are consecințe și asupra stagiului de cotizare realizat pentru un număr considerabil de angajați care și-au desfășurat activitatea în aceste condiții.

,,Perioada cuprinsă între data de 31 decembrie 2018 şi data de 1 septembrie 2023 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite de muncă, pentru care angajatorii datorează contribuţia de 4% potrivit prevederilor art. 138 lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, se menționează în nota de fundamentare.

Mai jos, puteți consulta Nota de Fundamentare la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 94/2021 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

6 Comments

 1. Chelaru Marian

  Deci daca am un stagiu de cotizare in campul muncii de 32 ani si cotizare handicap 5 ani pot iesi la pensie mai devreme cu 10 ani?

 2. Svejinski Radu

  Am handicap accentuat permanent. 24 ani și 6 luni trecuți în decizia de pensie de invaliditate. Vîrsta 54 de ani. Pot de această situație. Va multumesc

 3. BUNĂ ZIUA O INTREBARE EU FIIND PERSOANA CU HANDICAP ASA SI SUNT ANGAJAT DIN 2013 CU CARTE DE MUNCA DC COTIZEZ LA STAT MA POT PENSIONA LA LIMITA VARTĂ BINE MAI AM SI CV ANI IN ALTA PARTE ???

 4. salajan danut

  Buna ziua !
  Am 59 ani si 34 ani de cotizatre
  handicap accentuat din 2016
  Cind ma pot pensiona ?

 5. Bună ziua!
  Am 56 ani, 37 ani de cotizare ,din martie 2015 -2020grad handicap accentuat,2020_2022 grad mediu,2022-2024 grad accentuat.
  Pot ieși la pensie?

 6. Dacă am handicap preexistent din 1993 și am 56 ani pot ieșii la pensie pt limita de virsta??

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.