Reprezentanții Forumului European pentru persoanele cu dizabilități (EDF) au avut o întrevedere cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene. Delegația EDF a fost condusă de Yannis Vardakastanis, președintele Forumului european pentru persoanele cu handicap, și a prezentat 4 solicitări cheie ale mișcării persoanelor cu dizabilități:

• O legislație europeană care să garanteze persoanelor cu dizabilități posibilitatea de a vota și de a dispune de mijloacele accesibile pentru a face acest lucru.

• O strategie ambițioasă europeană 2020-2030 pentru persoanele cu handicap, care implică persoanele cu dizabilități în toate fazele sale și cu un buget considerabil alocat. Strategia ar trebui urmată de toate instituțiile, organismele și agențiile UE.

• Următorul buget al UE, după 2020, trebuie să respecte pe deplin prevederile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap.

• O Europă accesibilă: punerea în aplicare a legislației existente privind accesibilitatea, care să se asigure că toate noile inițiative ale UE iau în considerare accesibilitatea persoanelor cu handicap și garantează accesul la toate instrumentele și infrastructura web.

,,Reprezentăm peste 80 de milioane de persoane cu dizabilități care trăiesc în Europa, mai mult de 15% din populație. Este esențial ca UE să se concentreze asupra acțiunilor care ne schimbă viața. Anii de austeritate au sporit barierele cu care se confruntă persoanele cu handicap în toate domeniile vieții. Am văzut că UE și fiecare stat membru a ratificat Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap, însă aceasta nu se traduce printr-o îmbunătățire a calității vieții – oamenii nu au acces la acele drepturi, iar acest lucru alimentează agenda populistă în Europa. Liderii UE ar trebui să adopte o poziție solidă pentru a asigura investiții sociale reale, inovare, inițiative orientate spre viitor, elaborarea de legi și politici pentru a depăși acest decalaj și pentru a garanta că drepturile nu rămân ceva abstract, ci fac o diferență reală în viața oamenilor”, a declarat Yannis Vardakastanis, președintele EDF.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a afirmat:
,,Uniunea Europeană, fondată pe principiile egalității și incluziunii, este acolo pentru a servi bunăstarea tuturor oamenilor. S-au înregistrat progrese, dar trebuie depuse mai multe eforturi pentru a se asigura că persoanelor cu dizabilități le sunt garantate oportunitățile și condițiile de a trăi în demnitate, de a-și continua aspirațiile și de a participa la lumea care se schimbă rapid. Provocările socio-economice cu care se confruntă persoanele cu handicap, cum ar fi șomajul și riscul sărăciei sau excluziunii sociale, sunt încă prea mari, iar diferențele față de persoanele fără dizabilități sunt inacceptabile. Uniunea Europeană și statele sale membre trebuie să continue să depună eforturi pentru a soluționa aceste provocări și pentru a-și îndeplini promisiunea de « a nu lăsa pe nimeni în urmă».”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.