Fundația „Alături de Voi” România (ADV) anunță că a lucrat la o propunere de lege pentru completarea O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, care va permite autorităților publice să ofere întreprinderilor sociale de inserție spații și terenuri cu titlu gratuit. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți cadrul legal pentru întreprinderile sociale de inserție.

Potrivit ADV România, această prevedere există deja în Legea economiei sociale (art.19 din Legea nr. 219/2015), însă legea poate deveni aplicabilă doar dacă se actualizează și Codul administrativ (O.U.G. nr. 57/2019).

,,În urma vizitei pe care a realizat-o la ADV România și la întreprinderea socială UtilDeco, ne bucurăm să anunțăm că domnul senator Liviu Brătescu va prelua această propunere de lege pentru a o depune în parlament, împreună cu alți deputați și senatori”, a precizat Angela Achiței, președintele Fundației ,,Alături de Voi” România.

Conform art. 10 din Legea economiei sociale, întreprinderea socială de inserție este întreprinderea socială care:

  1. are, permanent, cel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajați să reprezinte cel puțin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților;
  2. are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor și șomajului prin inserția socioprofesională a persoanelor defavorizate.

Astfel, pentru a ajuta aceste întreprinderi, al căror scop social este unul foarte important, este necesar ca autoritățile publice locale să vină în sprijinul lor cu facilitățile indicate mai sus, prin modificările solicitate.

Legea economiei sociale arată că ,,întreprinderile sociale de inserţie au obligaţia de a asigura, pentru persoanele angajate, care fac parte din grupul vulnerabil, măsuri de acompaniament care să asigure inserţia profesională şi socială”, cum ar fi: informarea, consilierea, accesul la formele de pregătire profesională, adaptarea locului de muncă la capacitatea persoanei, accesibilizarea locului de muncă în funcţie de nevoile persoanelor, precum şi alte măsuri care au ca scop sprijinirea inserţiei profesionale şi sociale.

Potrivit art. 19 din Legea nr. 219/2015, întreprinderile sociale de inserţie pot beneficia de anumite facilităţi din partea autorităţilor administraţiei publice locale, precum: atribuirea unor spaţii şi/sau terenuri aflate în domeniul public al unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în scopul desfăşurării activităţilor pentru care le-a fost acordată marca socială, cu respectarea prevederilor Legii Administraţiei Publice Locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; oferirea de sprijin pentru promovarea produselor realizate şi/sau furnizate, serviciilor prestate sau lucrărilor executate în comunitate, inclusiv identificarea unor pieţe de desfacere a acestora; sprijin în promovarea turismului şi activităţilor conexe acestuia, prin valorificarea patrimoniului istoric şi cultural local; alte facilităţi şi scutiri de taxe şi impozite acordate de autorităţile administraţiei publice locale, în condiţiile prevăzute de lege.

,,Dacă nu se va menționa faptul că acordarea de spații și/sau terenuri din domeniul public se va face cu titlu gratuit, atunci scopul acestei prevederi va fi nul. În prezent, dispozițiile cuprinse în art. 19 din Legea nr. 219/2015 nu sunt respectate, fiind astfel necesar ca această prevedere să fie prezentată expres și în Codul administrativ (O.U.G. nr. 57/2019).

Modificările propuse se referă și la faptul că este necesar să se menționeze faptul că această atribuire se face cu titlu gratuit, tocmai pentru a veni în sprijinul întreprinderilor sociale de inserție”, mai informează ADV România.

Fundația „Alături de Voi” România (ADV) este o organizație neguvernamentală de tip întreprindere socială de inserție, înființată în februarie 2002, a cărei misiune este incluziunea persoanelor cu dizabilități și din alte grupuri vulnerabile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.