Raluca-Ioana Popescu, în vârstă de 30 de ani, este o persoană ambițioasă și luptătoare, care nu s-a lăsat definită de provocări, ci a transformat dizabilitatea în abilitate. Ea demonstrează că și dintr-un scaun rulant poți să-ți împlinești visurile și poți contribui la binele comunității. Absolventă a Facultății de Litere, Raluca-Ioana Popescu  este activist și fost co-preşedinte al Fundaţiei „Ceva de spus” din Timişoara. Aceasta a fost Consilier Local din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP), iar în prezent candidează la Alegerile Parlamentare din partea PMP. Ea luptă neobosit pentru schimbarea mentalităților și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Raluca-Ioana Popescu povestește că a fost un copil sănătos până la vârsta de 3 luni și jumătate, când în urma unui vaccin a paralizat, fiind nevoită să folosească un scaun rulant pentru a se deplasa. De atunci, ea a trebuit să se confrunte cu multe obstacole, dar prin curaj și dorința de a se autodepăși și susținută de familie și prieteni a reușit să le depășească și să-și construiască propriul drum. Chiar dacă era o persoană cu nevoi speciale, Raluca a făcut gimnaziul într-o şcoală obişnuită, din cartierul ei, iar apoi liceul. În 2012 a terminat Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara, unde timp de patru ani a fost purtată pe braţe de părinții și colegii ei. Tânără a devenit o sursă de inspirație și de motivație pentru cei din jur.

Faptul că este într-un scaun rulant nu a împiedicat-o să se implice în politică pentru a susține cauza pesoanelor cu dizabilități și a crește calitate vieții acestora. Raluca se bucură să poată să-și folosească energia și abilitățile sale în beneficiul persoanelor cu dizabilități.

,,Tocmai ce am terminat mandatul de consilier din partea PMP. Au fost patru ani în care am putut să duc mai departe vocea persoanelor cu dizabilități. M-am bucurat de sprijinul domnului Nicolae Robu în ceea ce privește mijloacele de transport adaptate. S-au făcut niște mașini adaptate pentru persoanele cu dizabilități. Este un fel de taxi gratuit, la care persoanele pot să apeleze și să meargă gratuit acolo unde au nevoie”, spune Raluca.

Raluca consideră că este foarte important ca persoanele cu dizabilități să se implice în politică pentru a se face vizibile și pentru a-și cere drepturile pe care le au.  De asemenea, este esențială accesibilizarea instituţiilor publice și accesibilizarea oraşului cu borduri.

,,Știm cel mai bine cu ce ne confruntăm în fiecare zi, dar în același timp avem și soluții care ne-ar putea ajuta în viață. O primă problemă ar fi lipsa totală a accesibilizării. Se fac foarte multe construcții, dar nu toate respectă standardele accesibilizării. Trebuie să ne gândim la toate pesoanele cu handicap. Dizabilitățile sunt diferite, prin urmare, și nevoile sunt diferite. Există un anumit manual, un standard, care spune cum ar trebui accesibilizate aceste construcții. Avem legea, însă ea nu se implementează”, explică Raluca.

Raluca susține că o altă problemă stringentă, care trebuie soluționată, o reprezintă faptul că foarte puține persoane cu dizabilități reușesc să se angajeze pe câmpul muncii, să aibă o viață decentă și o șansă de a-și pune în valoare potențialul.

,,Din păcate, foarte multe persoane cu dizabilități nu au un loc de muncă, ceea ce duce la un trai precar și o situație financiară proastă. Eu cred că înființarea unor centre care să ofere consiliere și sprijin între angajator și persoana cu dizabilități – un fel de liant ar înlesni procesul de angajare. Sunt multe persoane cu dizabilități care au nevoie de îndrumare, care nu știu efectiv unde să aplice și ce să facă. Fiind refuzate de mai multe ori, acestea își pierd motivația”, mai spune ea.

Raluca afirmă că o valoare extrem de importantă pentru ea este credința, că fără Dumnezeu nu se pot schimba lucrurile, oricât am încerca noi, oamenii. O altă valoare este familia – locul în care ne simțim iubiți, acceptați, iar fără sprijinul acesteia nu ar fi putut ajunge unde este astăzi. De asemenea, onestitatea este o calitate foarte importantă, fără de care nu se poate realiza schimbarea societății.

Tânăra politiciană își dorește ca oamenii să privească persoanele cu dizabilități la fel ca pe oricine altcineva.

,,Avem nevoi speciale, dar asta nu înseamnă că nu avem aceleași dorințe, aceleași visuri, aceleași lupte (e adevărat, ceva mai mari). Aș vrea ca oamenii să ne trateze ca pe niște persoane demne, pentru că asta ne dorim să fim. Însă, la rândul lor, și persoanele cu dizabilități trebuie să aibă deschiderea, înțelegerea și răbdarea de a veni spre comunitate și a se implica”, mărturisește Raluca.

One Comment

  1. Andrei Bogdan Vuza

    Bună seara doresc să vorbesc persoanal

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.