Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este marcată în fiecare an pe 10 decembrie, ziua în care Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Document de referinţă, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului proclamă drepturile inalienabile pentru toţi oamenii – indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este cel mai tradus document din lume.

Tema de anul acesta este „Reducerea inegalităților, promovarea drepturilor omului”. Ea se referă la Articolul 1 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului – ,,Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi”.

Potrivit ONU, principiile egalităţii şi nediscriminarii se afla în centrul drepturilor omului. Egalitatea este aliniată cu Agenda 2030, un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal şi care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu, şi cu abordarea ONU stabilită în documentul Cadru comun pentru a nu lasa pe nimeni în urma: egalitatea şi nediscriminarea în centrul dezvoltării durabile. Aceasta include abordarea şi găsirea de soluţii pentru formele adânc înrădăcinate de discriminare care au afectat persoanele cele mai vulnerabile din societăţi, inclusiv femei şi fete, popoare indigene, persoane de origine africana, persoane LGBTI, migranţi şi persoane cu dizabilităţi, printre altele.

Egalitatea, incluziunea și nediscriminarea, cu alte cuvinte – o abordare a dezvoltării bazată pe drepturile omului – este cea mai bună modalitate de a reduce inegalitățile și de a relua drumul către realizarea Agendei 2030, se arată pe site-ul  https://www.un.org.

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat că egalitatea este soluția pentru eșecurile provocate de șocurile globale și accentuate de COVID-19.

,,Egalitatea este despre empatie și solidaritate, precum și despre înțelegerea faptului că singura noastră cale de urmat este să lucrăm împreună pentru binele comun. Acest lucru a fost bine înțeles în anii reconstrucției de după cel de-al Doilea Război Mondial – anii care au văzut dezvoltarea Declarației Universale a Drepturilor Omului și elaborarea ulterioară a sistemului atotcuprinzător al legislației internaționale privind drepturile omului. Cu toate acestea, eșecul nostru de a reconstrui mai bine după criza financiară de acum un deceniu, împreună cu turbulențele sociale și economice cauzate de COVID-19 și cu accelerarea rapidă a impactului schimbărilor climatice, sugerează că am uitat remediile dovedite, înrădăcinate în drepturile omului, precum și importanța abordării inegalităților. Remedii pe care trebuie să le aducem înapoi în prim-plan dacă vrem să menținem progresul – nu doar pentru cei care suferă de inegalitățile grave care ne distrug planeta, ci și de dragul nostru al tuturor.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, îi invit pe toți să se alăture eforturilor de a spori egalitatea pentru toată lumea, astfel încât să ne putem recupera mai bine, mai echitabil și mai ecologic din această criză și să reconstruim societăți care sunt mai rezistente și mai durabile”, a transmis Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului,

Cu această ocazie, Institutul Român pentru Drepturile Omului a organizat vineri, 10 decembrie 2021, în format online, Conferința Anuală a Drepturilor Omului. Evenimentul marchează celebrarea Zilei Internaționale a Drepturilor Omului și are ca nucleu conceptual asigurarea solidarității interinstituționale în perspectiva reconstrucției societății românești ca urmare a crizei sanitare determinată de pandemia COVID-19.

Raliindu-se la tematica generală propusă de Organizația Națiunilor Unite în anul 2021, Conferința are ca subiect central promovarea și protecția drepturilor omului în procesul de reconstrucție post-COVID și de reducere a inegalităților.

Luând în considerare obiectivele dezvoltării durabile enunțate în cel mai cuprinzător și recent document programatic avansat de ONU în materia drepturilor omului – Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă – , Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO)  a conceput Conferința Anuală a Drepturilor Omului, ediția 2021, sub forma unei platforme de dezbateri interinstituționale care reunește partenerii și colaboratorii săi pentru a analiza cele mai actuale provocări din domeniul drepturilor omului, ținând cont de impactul pandemiei COVID-19 și pentru a identifica soluții în scopul reconstrucției societății românești în perioada post-COVID.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.