Duminică, 30 ianuarie, între orele 12 și 17, reprezentanții Asociației Caiac SMile au fost prezenți pe pârtia Feleacu de lângă Cluj-Napoca, pregătiți să-i inițieze în tainele schiului pe oamenii speciali care au dorit să li se alăture. Aceștia au avut la dispoziție patru monoschiuri, dispozitive special create pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, cu ajutorul cărora s-au bucurat de coborâri line pe pârtie.

Evenimentul face parte din campania inițiată de Ionuț Stancovici și asociația pe care o prezidează, Caiac SMile, intitulată „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”.

,,Turneul Caiac SMile pentru accesibilizarea pârtiilor de schi din România a ajuns la Cluj, pe Pârtia Feleacu. Peste 25 de oameni speciali au coborât, alături de Ionuț Stancovici și voluntarii noștri, folosind monoschiurile. Surpriza pe care le-am pregătit-o este că am avut alături de noi primele persoane speciale acreditate de Centrul Național Formare Monitori, drept monitori de ski pentru persoanele cu dizabilități”, au transmis organizatorii evenimentului.

Activitatea de la Cluj este cea de-a doua a campaniei inițiate de Asociația Caiac SMile. Prima, desfășurată între 21 și 26 ianuarie la Vatra Dornei, a adus pe pârtie aproximativ 50 de persoane cu diverse dizabilități și familiile lor din județele Moldovei, dar și din Sibiu, Constanța sau Bistrița.

,,Au fost zile pline, sunt impresionat de fiecare poveste, de la fetița care s-a născut cu dizabilități și nu a mers niciodată, dar a reușit să se dea pe schiul special, la călugărul de la Apuntat care a avut un accident acum câțiva ani și a învățat un alt stil de viață, până la băiețelul David care a fost schior de performanță și apoi, din cauza unei tumori, nu a mai urcat pe o pârtie de 11 ani”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.

Proiectul a fost primit cu mare deschidere de localnicii din Vatra Dornei, de echipa Salvamont condusă de Petru Ariciuc, dar și de voluntari, monitori de schi și administratorii pârtiei. Cei mai puternici susținători ai celor mai speciali schiori au fost Gașca Zurli și Mirela Retegan, care le-au făcut micuților prezenți pe pârtie cea marea bucurie de a se întâlni față în față cu cele mai iubite personaje din România.

,,Sunt norocos să am lângă mine oameni minunați care mă ajută, pun umărul alături de mine și reușim să ne facem misiunea. În fiecare zi am urcat în scaunele speciale acești oameni emoționați, speriați, curajoși, curioși, iar când ne întorceam la baza pârtiei și auzeam «mai vreau încă o dată» primeam cea mai frumoasă recompensă pentru efortul nostru. Vatra Dornei a deschis seria întâlnirilor, Clujul o continuă”, a menționat Ionuț Stancovici.

Următoarea oprire, după Cluj, a celor de la Caiac SMile, cu tot cu monoschiurile de test, va fi pe pârtia Bradul, din județul Brașov, pe 6 februarie, între orele 14 și 17, și pe 7 februarie, între orele 11 și 17.

Promovarea și susținerea sportului, în general, pentru persoanele cu dizabilități este principala preocupare a reprezentanților asociației Caiac SMile. Ionuț Stancovici, președintele ei, a participat la cursuri speciale, în Austria, unde a învățat cum să lucreze cu persoanele cu dizabilități care doresc să învețe să schieze. Inițiatorii proiectului consideră că integrarea acestor persoane în societate prin sport va duce la depășirea barierelor sociale și a limitelor generate de situația lor dificilă și le va asigura egalitate de șanse.

,,Am văzut pe pârtiile din Austria oameni cu diferite dizabilități care schiau independent. Am realizat că nu am văzut, pe nicio pârtie din România, nici măcar un singur om special care să schieze. Și acest lucru nu ni s-a părut deloc corect. Împreună cu cei de la Euroski am decis să schimbăm ceva. Acum, la doi ani de la acel moment, avem primii monitori din rândul persoanelor cu dizabilități. Primii monitori pregătiți, în cadrul unui program pilot, unic în România (de acces la educație și formare profesională pentru persoanele cu dizabilități), pentru a-i ajuta pe alți oameni speciali să schieze independent”, a mai spus Ionuț Stancovici.

Despre Caiac Smile

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018, cu scopul de a promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive, precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.