Terapia cu ajutorul cailor s-a dovedit benefică în cazul copiilor cu diferite probleme de sănătate. Pentru a veni în sprijinul copiilor cu dizabilități, un centru de echitație din Afumați, județul Ilfov, oferă gratis cai de rasă pentru hipoterapie și echitație.

Hipoterapia sau terapia cu ajutorul cailor se adresează persoanelor cu dizabilități motrice (pareze, tetrapareze), cerebrale, cu afecțiuni psihice și comportamentale (nevroze, psihoze, probleme comportamentale, depresii, autism, Sindrom Down, ADHD), deficiențe relaţionale (probleme emoţionale).

Potrivit specialiștilor, hipoterapia reprezintă o șansă pentru copiii cu dizabilități, având foarte multe efecte benefice, precum liniștirea copilului, eliminarea elementelor autiste, relaxarea musculaturii, ameliorarea echilibrului etc.

 În plus, terapia cu ajutorul cailor are rezultate evidente pentru poziția corpului, sincronizare, contribuind la creșterea capacității de relaționare și a încrederii în sine.

,,Copiii reacționează foarte bine, pentru că își creează un atașament față de un animal, ceea ce îi calmează, mai ales pe cei cu tulburări de comportament. Cei mai mulți au desincronizări senzoriale. Faptul că ajung să mângâie un cal, apoi să se plimbe pe el… e mare lucru!”, a declarat terapeutul Cristina Dumitrașcu.

La centrul de echitație,,Imperiul Cailor”, din Afumați”, zilele de marți și miercuri sunt dedicate faptelor bune. În fiecare săptămână, în cele două zile, centrul de echitație e gazdă pentru copiii cu autism, Sindrom Down sau alte afecțiuni pentru care au nevoie de recuperare și terapie pe viață.

,,Noi le aducem zâmbetul pe buze copiilor speciali. Cei mai mulți au fobii și manifestări nu tocmai liniștite. La început se tem să atingă niște animale așa mari. Unii copii se sperie până și de muște. Închipuiți-vă ce înseamnă pentru un asemenea copil să ajungă să interacționeze cu un animal de 700-800 de kilograme. Mai întâi îl mângâie, apoi îl hrănește, într-un final se urcă în șa, apoi merge la pas. Am avut copii care nu îndrăzneau să treacă de pragul grajdului. Acum numără zilele până la următoarea programare. Unii rămân și după terminarea ședinței, să plimbe caii. Îi trag după ei, prin zonele cu verdeață, și terapeuții spun că aste le face foarte bine”, a adăugat Cătălin Nistor, proprietarul centrului de echitație.

O ședință de hipoterapie asistată de terapeut costă 150 de lei, însă la ,,Imperiul Cailor” părinții copiilor cu dizabilități nu plătesc nimic.

,,Caii sunt foarte blânzi, instructorii sunt răbdători și înțelegători. Pentru noi e vis să avem gratuitate. Erau costuri în plus pentru părinți, care și așa trebuie să plătească medicația copiilor toată viața. Centrul de echitație e lângă București, nu toți părinții au mașină ca să poată ajunge. Dar ne organizăm și ajutăm și noi cu ce putem – punem la bătaie mașinile personale și ducem noi copiii”, a mai spus terapeutul Cristina Dumitrașcu.

Ședintele de hipoterapie au loc numai cu programare la 0723.786.682. Fiecare copil poate beneficia de o ședință pe săptămână.

Centrul de echitație ,,Imperiul Cailor” se află pe DN2, la ieșirea din Afumați. Centrul dispune de nouă cai – gipsy vanner, friesian, fjord, andaluz și un metis de lipițan și funcționează în incinta unui complex cu hotel, restaurant și piscină. O ședință de echitație sau o plimbare pe câmp costă 90 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.