Autor: Alice (Ciurez) Broinea

Persoanele care încep să ia medicamente la scurt timp după primele semne de scleroză multiplă (SM) pot avea un risc mai mic de dizabilitate mai târziu, potrivit unui studiu publicat în ediția online din 19 iulie 2023 a revistei Neurology®, jurnal medical al Academiei Americane de Neurologie.

Scleroza multiplă este o boală în care sistemul imunitar al organismului atacă mielina, substanța albă și grasă care ajută la izolarea și protejarea nervilor. Simptomele SM pot include oboseală, amorțeală, furnicături sau dificultăți de mers.

,,Când vine vorba de tratamentul SM, cu cât este mai devreme, cu atât mai bine. Studiul nostru a constatat că începerea tratamentului în termen de șase luni de la apariția primelor simptome este asociată cu un risc mai scăzut de dizabilitate în timp”, a declarat autorul studiului, dr. Alvaro Cobo-Calvo, de la Centrul de Scleroză Multiplă din Catalonia și de la Universitatea Autonomă din Barcelona, Spania.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 580 de persoane cu simptome care au început să se manifeste recent, cum ar fi furnicături, amorțeală, slăbiciune musculară sau probleme de echilibru, care au primit cel puțin un medicament care modifică boala.

Cercetătorii au împărțit participanții în trei grupuri:194 de persoane au fost tratate pentru prima dată cu medicamente pentru scleroza multiplă în decurs de șase luni de la primele simptome, 192 au fost tratate pentru prima dată între șase luni și 16 luni și 194 au fost tratate cu primul tratament după mai mult de 16 luni.

Timp de o medie de 11 ani, s-au monitorizat nivelurile de dizabilitate ale oamenilor și s-au făcut scanări pentru a detecta leziuni ale creierului și ale măduvei spinării ca urmare a bolii. Scorurile de dizabilitate au variat de la zero la 10, scorurile mai mari indicând un grad mai mare de dizabilitate.

Cei tratați mai devreme au avut un risc cu 45% mai mic de a atinge un scor de dizabilitate de trei până la sfârșitul studiului decât cei din ultimul grup de tratament. Un scor de trei indică faptul că oamenii pot merge în continuare neasistați, dar au dizabilități moderate într-unul din cele opt domenii, cum ar fi funcția motorie, vederea sau abilitățile de gândire sau dizabilități ușoare în trei sau patru domenii. În total, 42 de persoane din grupul de tratament timpuriu, adică 23%, au atins un scor de trei, comparativ cu 75 de persoane, adică 43%, din ultimul grup de tratament.

De asemenea, grupul care a urmat cel mai devreme tratamentul a avut un risc cu 60% mai mic de a trece la următoarea etapă a bolii, numită SM secundar progresivă, decât persoanele din ultimul grup de tratament. În această etapă, dizabilitatea se agravează în mod constant. Aproximativ 7% dintre persoanele din primul grup au fost diagnosticate cu SM secundar progresivă, comparativ cu 23% din ultimul grup de tratament.

Studiul a fost sprijinit de Fondul European de Dezvoltare Regională, Institutul de Sănătate Carlos III, Rețeaua spaniolă de scleroză multiplă și Agenția pentru Managementul Granturilor Universitare și de Cercetare din Spania.

One Comment

  1. Nicoleta David-Mehedinți

    Doamne ajută și miluieste!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.