Diabetul este o boală străveche, care a înregistrat o creștere îngrijorătoare în timpurile moderne. Explozia acestei afecțiuni are legătură cu expansiunea alarmantă a unor boli de nutriție, precum obezitatea, și a unui stil de viață nepotrivit care include o alimentație bogată în sare, zahăr și grăsimi.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, erau în evidență, la nivel global, aproximativ 422 de milioane de diabetici, însă în prezent numărul este mult mai mare, întrucât multe cazuri nu sunt depistate la timp. Potrivit Ministerului Sănătăţii Publice, în ţara noastră sunt aproximativ 500.000 de diabetici înregistraţi oficial.

Diabetul este considerat o boală incurabilă, însă controlabilă. Există mai multe tipuri de diabet zaharat, cele mai răspândite fiind diabetul tip 1 și diabetul tip 2. Diabetul este cauzat de factori genetici și factori de mediu (stilul de viață negativ).

Studii recente oferă noi speranțe persoanelor diagnosticate cu diabet tip 2.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit un nou tratament, prin care pot bloca proteina VDAC1 în celulele beta care produc insulină, la pacienți cu diabet tip 2. Astfel, ele își pot recăpăta funcția normală, pentru a produce din nou insulină. Substanța activă care blochează proteina ar putea juca un rol în dezvoltarea viitoare a medicamentelor pentru tratamentul diabetului de tip 2.

Experimentele preclinice efectuate de cercetători au arătat că poate fi stopată evoluția bolii.

,,Scopul este de a putea administra substanța diabeticilor de tip 2 care au fost diagnosticați recent, pentru a permite celulelor beta ce produc insulină să-și păstreze funcția. Sau, chiar mai bine, să fie administrată celor care suferă de prediabet “, a declarat profesorul asociat Albert Salehi, conducătorul studiului.

Acesta este un studiu limitat bazat pe celule donate, prelevate de la sase persoane decedate cu diabet de tip 2, și pe animale. Sunt necesare studii suplimentare,care să demonstreze ce efect ar avea blocarea proteinei VDAC1, asupra rinichilor, inimii, mușchilor și țesutului adipos. Cu toate acestea, rezultatele până în prezent au fost atât de promițătoare încât am brevetat utilizarea substanței active în domeniul diabetului “, a adăugat Albert Salehi.

Persoanele care suferă de prediabet pot prezenta niveluri ridicate de glucoză în sânge cu mult înainte de a dezvolta diabet de tip 2. Din cauza nivelului ridicat al glicemiei, crește producția proteinei VDAC1, proteină care, cu ajutorul unei substanțe, ATP, eliberează energia din ,,uzinele energetice” ale celulei, mitocondriile, în alte părți ale celulei, să fie utilizată pentru secreția de insulină.

Creșterea nivelului proteinei VDAC1, determină proteina să se fixează pe suprafața celulelor beta care produc insulină, le consumă energia și astfe provoacă moartea lor. După moartea celulelor, nivelul glicemiei scapă de sub control, care, în cele din urmă, provoacă diferite complicații, precum bolile cardiovasculare și renale, pierderea vederii sau accidentul vascular cerebral.

Prin blocarea proteinei VDAC1, alimentarea cu energie a fost restabilită, si secreția de insulină a fost normalizată. Experimentele efectuate pe șoareci au arătat că producția de insulină a fost menținută timp de cinci săptămâni, moment în care tratamentul a fost întrerupt, iar nivelul glucozei a crescut din nou.

În plus, față de anticorpii VDAC1 specifici și de inhibitorii VDAC1, obținuți în colaborare cu oamenii de știință israelieni, cercetătorii de la Lund au folosit, de asemenea, medicamentul pentru diabet, metformina și au obținut același efect.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.