Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilități va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2018, stabilește o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern în ședința de astăzi, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
Actul normativ modifică Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât integrarea în societate a acestei categorii de persoane să aibă loc în mod real, inclusiv prin creşterea ponderii în rândul salariaţilor, în acord cu prevederile Strategiei naționale ”O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi”.
Una dintre cele mai importante modificări cuprinse în Ordonanța de urgență se referă la modalitatea de actualizare a cuantumului drepturilor acordate persoanelor cu handicap, respectiv prin raportare la Indicatorul Social de Referință (ISR), stabilit în baza Legii nr 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă și actualizat periodic de guvern. Anterior, aceste drepturi erau raportate la Indicele Pretului de Comsum (IPC).
Majorarea valorii sprijinului financiar acordat persoanelor cu handicap în raport cu ISR va avea loc în două etape: prima – începând cu 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua – de la 1 iulie 2018, astfel:
Începând cu 1 ianuarie 2018, vor crește:
indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, care va reprezenta:
– 65% din ISR pentru adultul cu handicap grav;
– 50% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat;
bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care va reprezenta:
– 25% din ISR, pentru adultul cu handicap grav;
-20% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat;
-10% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu;
prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând:
– 50% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav;
– 30% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat;
-10% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.
Începând cu 1 iulie 2018 vor crește:
indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, reprezentând:
– 70% din ISR pentru adultul cu handicap grav;
– 53% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat.
bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, reprezentând:
– 30% din ISR;
-22% din ISR;
-12% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu;
prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând:
– 60% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav;
– 35% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat;
– 12% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.
Copiii cu dizabilităţi vor beneficia de creșterea sprijinului financiar după cum urmează: din luna ianuarie 2018, 135% pentru gradul grav, pentru gradul accentuat 89%, în timp ce pentru gradul mediu majorarea va fi 28%. Din luna iulie 2018, se va aplica o nouă majorare în cazul copiilor cu dizabilități, în cuantum de 20% pentru gradul grav, 16% pentru gradul accentuat şi 20% pentru gradul mediu.
Astfel, se propune creșterea valorii prestațiilor sociale, după cum urmează:
– de la 340 lei (243 lei indemnizația lunară și 106 lei bugetul personal complementar) la 450 lei, începând cu 1 ianuarie 2018 și la 500 lei, începând cu 1 iulie 2018, pentru persoanele adulte cu handicap grav;
– de la 272 lei (193 lei indemnizația lunară și 79 lei bugetul personal complementar) la 350 lei, începând cu 1 ianuarie 2018 și la 375 lei, începând cu 1 iulie 2018, pentru persoanele adulte cu handicap accentuat;
– de la 39 lei (bugetul personal complementar) la 50 lei, începând cu 1 ianuarie 2018 și la 60 lei, începând cu 1 iulie 2018, pentru persoanele adulte cu handicap mediu.
– de la 106 lei (bugetul personal complementar) la 250 lei, începând cu 1 ianuarie 2018 și la 300 lei, începând cu 1 iulie 2018, pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap grav;
– de la 89 lei (bugetul personal complementar) la 150 lei începând cu 1 ianuarie 2018 și la 175 lei, începând cu 1 iulie 2018, pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap accentuat;
– de la 39 lei (bugetul personal complementar) la 50 lei începând cu 1 ianuarie 2018 și la 60 lei, începând cu 1 iulie 2018 pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap mediu.
O altă noutate a actului normativ o constituie obligația instituțiilor publice cu peste 50 de salariați de a organiza concursuri dedicate angajării persoanelor cu dizabilități.
„Măsura decisă astăzi de guvern este cuprinsă în Programul de guvernare 2017-2020 și, în același timp, transpune în practică principiile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York în 2006 și ratificată de România prin Legea nr. 221/2010”, se menționează în comunicatul emis de Guvern.
Asta numiti voi majorare ? ISR este stabilit, pentru 2017, la 500 lei.
Majorarea valorii sprijinului financiar acordat persoanelor cu handicap în raport cu ISR va avea loc în două etape: prima – începând cu 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua – de la 1 iulie 2018.
Începând cu 1 ianuarie 2018, vor crește:
– indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, care va reprezenta:
65% din ISR pentru adultul cu handicap grav – adică 325 lei în loc de 234 lei;
50% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat – adică 250 lei în loc de 193 lei;
– bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care va reprezenta:
25% din ISR, pentru adultul cu handicap grav – adică 125 lei în loc de 106 lei;
20% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat – 100 lei în loc de 79 lei;
10% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu – 50 lei în loc de 39 lei;
– prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând:
50% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav – adică 250 lei;
30% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat – adică 150 lei;
10% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu – 50 lei.
BUNA SEARA ESTE O VESTE BUNA DAR SA NE MINTIT PE FATA CA VA FI 650 GR1 480 GR 2 SI 64 GR 3 ASTA INSEMANA CA SUNTETI SMECHERI ati mai scazut de ce
Decizia apartine Guvernului.
Marire de idemizati pe gr 1si gr2 si gr 3 majorare pe persoana cu disability Romania Bucharest
Sa va fie rusine mincinosilor, mintiti cum respirati, una spuneti alta faceti ! Cat timp va mai bateti joc de acesti oameni, care au fost si sunt batuti de soarta, este inuman, voi aveti suflet !! Pai cum va puteti imagina oameni buni, ei pot traii cu aceasta suma de rahat 500 lei/luna, marea lor majoritate, nu au lucrat niciodata in viata lor, pentru ca au fost bolnavi, paralizati, nu ca nu au vrut !! Nici macar nu stiti pe ce lume traiti; indemnizatia pentru gr.1 accentuat, grav este de 340 lei, nicidecum 349 lei, diferenta este evident, minora ! Asadar este mai mica decat pensia sociala, cei care au fost valizi dar nu au lucrat niciodata-n viata lor, din diferite motive, boala etc. s-au pur si simplu… !! RUSINEEEE !!!!
Intreb si eu pe cei de la guvern!
Ce înseamnă sumele astea ptr cei cu dezabilitati ?
Spaga care o lasa ei la o cina la un restaurant ?
Cine piate supraviețui cu o asemenea suma?
Suntem noi de vina ,sau ne-am dorit noi sa avem probleme de sanatate?
Ce tara suntem?
Pentru locuitori celor născuți,crescuți în Romania ,nu exista intelegere, pentru existenta traiului ,pentru refugiati exista de toate si din plin !
Aceste sume reptezinta o rusine pentru cei ce ne reprezinta !
Buna ziua fica mea in varsta de 31 ani are un ajutor de la primarie de 39 ron de la handicap accentuat in 2015 a trecut la handicap mediu nelucrand niciodata poate primi pensie .
Pensia de invaliditate se va acorda în toate cazurile în care persoanele cu handicap/dizabilități ce nu au împlinit vârsta de pensionare dar care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca și sunt încadrate în gradul I sau II de invaliditate, chiar dacă nu au muncit niciodată.
https://jurnal-social.ro//pensia-de-invaliditate-acordata-persoanelor-cu-handicap/
Guvernantii au scazut sumele propuse initial crezand ca am trai prea bine?ei s-ar descurca cu indemnizatiile noastre?cat de penibili pot fi sa faca economii de la cei cu handicap!Rusine sa le fie!
Si sporul de 15% pentru persoanele cu handicap care au un loc de munca? Scrie în articolul 22 din legea 153/2017, ca prin HG se va stabili cine va beneficia…de cand , nu exista inca avea Hotărâre de Guvern…
Daaaa ce mai marireeee ,bravo parlamentari m.as bucura ca intr.o buna zi sa beneficiati voi cei care ati dat aceasta marire sa beneficiati de ea .Anuntati scumpiri la tot si voi le mai dati celor care nu pot sau nu au posibilitatea de a munci cu 110 lei si in iunie le lai dati 50 lei .Ce inseamna500 lei in U E ?? 112 euro care dintre statele europene aloca aceasta suma pt persoane cu dezabilitati ???