Pentru a răspunde nevoii de informare și colaborare între specialiștii juriști și psihosociali, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) organizează, în perioada 19-20 mai 2022, la București, „Conferința internațională privind accesibilizarea justiției penale pentru persoanele cu dizabilități”.

,,În ultimii 20 de ani, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a observat că există o nevoie neacoperită în asistarea în comunicare a minorilor şi adulţilor cu dizabilităţi intelectuale și/sau psihosociale în justiţia penală. Condamnările României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului sunt o dovadă în plus. Cu toate că am sesizat în nenumărate rânduri autorităţile competente cu privire la numărul mare de decese neinvestigate, rele tratamente şi abuzuri asupra minorilor şi adulţilor cu dizabilităţi, un număr infim de victime au fost audiate şi au avut acces la justiţie în procedurile interne”, precizează CRJ.

Realitatea din instanțele românești este destul de crudă, fiind resimțită de miile de persoane cu dizabilități care ajung în proceduri penale, fie că sunt martori, suspecți, victime. Conform datelor oficiale, prevalența violenței împotriva persoanelor cu dizabilități este de 1.5 ori mai mare decât împotriva persoanelor fără dizabilități. Riscul persoanelor cu dizabilități mintale de a fi expuse violenței este de 4 ori mai mare.

,,Este lipsă de empatie la instanță, mai ales în cazul copiilor cu retard mental care înțeleg foarte puțin fapta, sunt situații în care judecătorul îi tratează ca pe infractori din start […]’’, declară un psiholog clinician DGASPC, intervievat de CRJ.

Conferința își propune să aducă în prim-plan câteva dintre soluţiile practice din experienţa practicienilor internaţionali în materia asistării şi intermedierii comunicării între victimă, martor, suspect cu dizabilități intelectuale /psihosociale și instanța penală.

La eveniment vor participa judecători, procurori, reprezentanți ai ministerelor abilitate, ai direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, psihologi, asistenți sociali, medici, avocați, persoane cu dizabilități și reprezentanți ai ONG-urilor din domeniu.

,,Vestea bună este că putem învăța din practica altor țări, de la experți internaționali în acest domeniu. Practicieni din Portugalia și Marea Britanie vin la București să ne împărtășească din experiența lor despre cum trebuie să comunicăm cu victimele cu dizabilități intelectuale și / sau psihosociale în penal. Lor li se vor alătura colegi din Bulgaria, Croația, Ungaria și România, cu modele de evaluare individuală și măsuri de sprijin în procesul penal pentru aceste persoane. De ce? Pentru că accesul la justiție a rămas în manualele de drept din alte țări. România încă numără condamnările la CEDO pentru că încalcă drepturile acestor persoane”, transmite CRJ.

Potrivit sursei citate, conferința este structurată în două părți tematice: cea de pe data de 19 mai va fi dedicată minorilor cu dizabilități intelectuale și psihosociale (agenda ziua 1), iar cea de pe data de 20 mai adulților cu dizabilități, victime în justiția penală (agendă ziua 2).

Evenimentul se va desfășura la Hotel Novotel, Calea Victoriei nr. 37B, din București, între orele 10:00 – 16:00 (joi, ziua 1) și 9.30 – 15.30 (vineri, ziua 2). CRJ va asigura cazarea și decontarea transportului participanților.

Puteți să confirmați participarea pentru prima şi/sau a doua zi până la data de 17 mai 2022.

Mai multe detalii despre modalitățile de înscriere aici: https://bit.ly/39r8e1K

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.