Plasamentele în titluri de stat sunt o opțiune atractivă pentru persoanele care caută o modalitate sigură și stabilă de a-și gestiona economiile.

Începând cu anul 2015, Ministerul de Finanțe a dezvoltat un program de emisiuni periodice de titluri de stat (Tezaur si Fidelis) destinate populației. Chiar în această perioadă sunt în desfășurare subscrierile (perioada depunerii cererilor de cumpărare) la cele două titluri de stat, pe baza următorului calendar si niveluri de dobândă:

  1. Pentru titlurile de stat Tezaur: 10.iun. – 05.iul.2024, cu dobânzi de 6%/an (pentru titlurile cu maturitate de 1 an) și 6,85%/an (pentru titlurile cu maturitate de 3 ani)
  2. Pentru titlurile de stat Fidelis: 18.iun – 28.iun.2024 ( )
  3. Emisiunea în lei având aceleași dobânzi ca titlurile Tezaur, cu mențiunea că donatorii de sânge care cumpără titluri de stat Fidelis cu maturitate un an, vor primi o dobândă de 7%/an, în loc de 6%/an.
  4. Emisiunea în euro care va oferi 4%/an pentru titluri cu maturitate de un an și 5%/an pentru titlurile cu maturitate de 5 ani.

Ca urmare, dedicăm acest articol prezentând caracteristicile și modalitățile de economisire prin aceste titluri de stat.

Titlurile de Stat Tezaur

Se emit doar în lei. Valoarea nominală a unui titlu Tezaur este de 1 (un) leu.

Avantaje

  1. Siguranța plasamentului
    • Titlurile de stat Tezaur sunt emise de Ministerul Finanțelor Publice și sunt garantate de statul român.
  2. Lipsa comisioanelor
    • Achiziționarea și deținerea titlurilor de stat Tezaur nu implică comisioane. Acest aspect este benefic pentru persoanele care urmăresc să-și păstreze costurile de investiție la un nivel minim.
  3. Accesibilitate
    • Prag minim de subscriere: 1 (un) leu;
    • Titlurile de stat Tezaur pot fi achiziționate fizic și online, direct de la Trezoreria Statului sau prin Poșta Română, asigurând un grad de accesibilitate ridicat persoanelor care nu pot călători ușor sau care preferă canale de distribuție mai accesibile.

Dezavantaje

  1. Lichiditate redusă
  2. Pierderea întregii dobânzi încasate până la momentul transferului/răscumpărării înainte de scadență; de exemplu, am încasat dobânda timp de doi ani, după care transfer titlurile către o altă persoană. La data transferului trebuie să returnez dobânda încasată pe cei doi ani, iar noul deținător al titlurilor va încasa dobânda pe restul perioadei rămase până la maturitatea titlurilor.
  3. La retragerea de numerar din conturile Trezoreriei, limita maximă de retragere este de 5.000lei/zi
  1. Impactul inflației
    • Dacă rata inflației depășește randamentul titlurilor de stat, deținătorii titlurilor pot pierde din puterea de cumpărare a capitalului investit.
  2. Randamente relativ mici
    • Deși siguranța este un avantaj major, randamentele oferite de titlurile de stat Tezaur sunt, de obicei, mai scăzute comparativ cu alte instrumente financiare.

Titlurile de Stat Fidelis

Se emit în lei și în euro. Valoarea nominală a unui titlu de stat este de:100 lei, respectiv 100€.

Avantaje

  1. Randamente atractive
    • Titlurile de stat Fidelis oferă, în general, randamente mai mari comparativ cu titlurile de stat Tezaur.
  2. Lichiditate ridicată
    • Un avantaj major al titlurilor de stat Fidelis este că pot fi tranzacționate pe bursă. Astfel, investitorii pot avea acces la lichiditate, ceea ce este important pentru persoanele care ar putea avea nevoie să-și convertească rapid investițiile în numerar.

Dezavantaje

  1. Complexitatea Procesului de Achiziție
    • Procesul de achiziție a titlurilor de stat Fidelis poate fi mai complex comparativ cu titlurile de stat Tezaur, necesitând deschiderea unui cont de tranzacționare. Această complexitate poate fi un obstacol pentru persoanele cu dizabilități care preferă proceduri mai simple.
  2. Costuri de Tranzacționare
    • Tranzacționarea titlurilor de stat Fidelis pe piața secundară a Bursei de Valori București, poate implica comisioane și taxe, ceea ce poate reduce randamentul net al investiției.

In continuare, un tabel comparativ al celor doua titluri stat destinate populației:

Concluzie

Atât titlurile de stat Tezaur, cât și Fidelis, prezintă avantaje și dezavantaje specifice care trebuie considerate în funcție de nevoile și prioritățile individuale. Titlurile de stat Tezaur oferă o opțiune simplă și sigură, fără comisioane, dar cu o lichiditate redusă și randamente mai mici. Pe de altă parte, titlurile de stat Fidelis pot oferi randamente mai atractive și o mai mare lichiditate dar implică un proces de achiziție mai complex și costuri suplimentare.

Pentru persoanele interesate, ghidurile Tezaur și Fidelis, publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, oferă informații detaliate privind caracteristicile și modalitățile lor de achiziționare.

Este esențial ca fiecare persoană să evalueze aceste aspecte, în funcție de situația individuală și de nevoile specifice, pentru a lua cea mai bună decizie privind investiția în astfel de instrumente financiare.

„Economisirea – calea spre independența financiară este un proiect Jurnal Social, susținut de Consiliul Național al Dizabilității din România și Asociația CAR RESTART BPT și se adresează persoanelor cu dizabilități. În fiecare săptămână, pe termen lung, ne propunem să oferim persoanelor cu dizabilități informații legate de inițierea în conceptul de economisire, să identificăm provocările financiare specifice și să găsim soluții practice.

Citește și:

Introducere în economisire – Primii pași către stabilitatea financiară

Obstacolele Financiare – cum să depășești provocările economice specifice

Formele de economisire

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.